Inainte de toate, sa vedem etimologia termenului: SCADA este acronimul pentru “Supervisory Control And Data Acquisition”, adica Controlul Supervizarii si Procurarii de Date.
Nevoia de a controla diferitele sisteme industriale a fost intotdeauna unul dintre principalele obiective care au condus omul in cursul revolutiilor industriale, avand ca scop imbunatatirea proceselor industriale.
Primele descoperiri ale acestor sisteme se regasesc inca din anii ’40 si ’50, la vremea aceea fiind compuse din componente electromecanice si imprimante gigantice care ocupau incaperi intregi. In mod inevitabil, odata cu progresul tehnologic, acestea au suferit o transformare continua, ajungand la sistemele din ce in ce mai electronice, mai mici si mai sofisticate, care impreuna cu evolutia internetului si a nenumaratelor aplicatii ne permit sa avem informatiile necesare in timp real sau sa trimitem comenzi de la distanta in orice moment de oriunde de pe planeta (si nu doar!).
De ce sunt importante
In cazul centralelor de producere a energiei electrice din Romania, un sistem SCADA bun este important din urmatoarele motive principale:
1. Pentru ca ne permite sa intervenim prompt intr-o maniera tintita in caz de avarii sau de mentenanta si sa facem acest lucru in deplina siguranta.
2. Pentru ca ne permite sa optimizam in timp util dezechilibrele prin optimizarea productiei de energie.
3. Pentru ca datele culese de acesta ne permit sa facem analize si statistici cu privire la performanta centralei electrice.
Toate acestea se traduc intr-o economie de resurse economice si nu numai.
Ce e un sistem SCADA
Un sistem SCADA nu este altceva decat un software care, printr-un protocol de comunicare (canbus, modbus RTU TCP / IP) interactioneaza cu componentele sistemului (senzori, invertoare, camere foto etc.) si ne permite sa procesam informatiile colectate corespunzator, pentru a putea da comenzi in caz de necesitate. Este un sistem flexibil, deoarece poate fi intotdeauna automatizat si completat in functie de exigentele centralei.
Ce ofera piata?
Pentru instalatiile de dimensiuni medii, piata ofera solutii la cheie care sunt usor de instalat si pot fi achizitionate printr-un abonament.
Pentru sistemele mari, se folosesc de obicei solutii personalizate.
Indiferent de produsul pe care il alegem, dar mai ales pentru variantele personalizate, sa nu uitam de un parametru important,respectiv siguranta, deoarece atunci cand un sistem de control este accesibil de la distanta devine vulnerabil la atacurile cibernetice, atacuri ce pot afecta functionarea si randamentului economic al centralei.