(Română) Importanta intretinerii curente a sistemelor fotovoltaice

Sorry, this entry is only available in Romanian.

Trebuie sa consideram centrala noastra precum corpul nostru. Sa ne interesam de starea sa de sanatate, sa fim atenti atunci cand consatam ca incep sa apara simptome  si sa luam masuri pentru a evita motivele de ingrijorare.

Insistam ca intretinerea curenta a sistemului nostru fotovoltaic este direct legata de performanta generala a acestuia in ​​ceea ce priveste randamentul atat al productivitatii, cat si financiar.
Din acest motiv, pierderile de productie trebuie prevenite din cauza defectiunilor cauzate de functionarea defectuoasa a diferitelor componente datorate unei intretineri necorespunzatoare.
Mentenanta curenta se traduce prin:

  • economisirea de bani, deoarece respectarea unui program de intretinere poate evita costurile mai ridicate de intretinere, datorita costurilor reparatiilor anticipate si neprevazute.
  • respectarea rentabilitatii investitiei, evitand costurile suplimentare neprevazute.

Sa vedem care sunt partile cele mai expuse la verificari, presupunand ca toate vor face obiectul intretinerii mecanice si electrice.

Modulurile fotovoltaice

Capteaza energia soarelui. In mentenanta curenta, predomina verificarile electrice, astfel incat, folosind instrumente de masura specifice, verificam daca sunt indeplinite specificatiile electrice ale producatorului si ale proiectului. O atentie deosebita trebuie acordata verificarii celulelor, un eventual defect chiar si la o singura celula putand compromite randamentul productiei, generand pierderi neasteptate. Una dintre metodele cele mai utilizate este de a detecta temperatura celulelor prin camerele termice. Daca in faza de constructie nu s-au achizitionat un numar de panouri suplimentare, va recomandam sa aveti un stoc mic de module de schimb pentru a optimiza pierderile cauzate de productia pierduta.

Sting-box-urile

Acestea colecteaza energia captata de module si protejeaza cablurile de fluctuatiile acestora, determinate de schimbarile bruste ale climei sau de defectiuni ale modulelor. O atentie deosebita se acorda partilor mecanice de contact, deoarece, asa cum ne-au invatat Tesla si Edison, curentul continuu este dificil de gestionat, un scurt circuit putand cauza un incendiu. In ceea ce priveste partea electrica, sunt foarte importante masuratorile electrice cu instrumentele adecvate pentru a verifica respectarea specificatiilor electrice ale proiectului si identificarea eventualelor defectiuni ale modulelor inseriate care conduc la pierderi de productie.

Invertorul

Inima si creierul centralei noastre, decide cum si cand sa pompeze energia la transformator. Putem distringe doua categorii: centralizate si modulare. Ambele necesita intretinere de rutina atat pentru piesele mecanice, cat si pentru cele electrice, insa trebuie acordata o atentie deosebita avertismentelor si alarmelor inregistrate, fara a incerca sa le depasim ignorandu-le. Intretinerea obisnuita a invertoarelor costa mult mai putin decat inlocuirea cu unul nou inainte de durata de viata prevazuta, mai ales daca este unul de tip centralizat. Cu toate acestea, va recomandam sa aveti intotdeauna la indemana unul de rezerva, astfel incat sa puteti inlocui pe cel defect in cel mai scurt timp posibil, avand in vedere faptul ca timpul de raspuns al producatorilor pentru piesele de schimb poate dura saptamani sau chiar luni.

Transformatorul

Transforma energia invertorului si o injecteaza in retea. Putem avea doua tipuri de trafo, pe baza de ulei sau de rasina. Aici, de asemenea, mentenanta curenta se bazeaza pe componentele mecanice si electrice, insa trebuie acordata o atentie deosebita si temperaturii, ventilatiei incaperilor si sistemelor de senzori si automatizare aferente. Pentru ca trafo-ul sa poata functiona in conditii optime pentru a oferi performante maxime si pentru a evita defectiunile grave, cum ar fi ruperea infasurarilor sau chiar incendiile, care sunt greu de stins, in special in cazul trafo-ului pe baza de ulei.

Celule de medie tensiune

Protejeaza si departajeaza componentele sistemului si trebuie sa fie gata sa intervina in situatii de urgenta sau sa fie utilizabile in caz de manevra. Aici intretinerea este predominant mecanica, dar nu lipseste si cea electrica. Toate mecanismele de protectie si de actionare trebuie sa fie bine lubrifiate si fixate astfel incat sa poata sa isi indeplineasca sarcinile in caz de probleme cu reteaua sau in cazul manevrarii. Tot aici, la fel ca in cazul transformatoarelor, temperatura interna este foarte importanta mai ales in timpul iernii, unde diferenta dintre temperatura exterioara cu cea a cablurilor sub sarcina interna poate forma umiditate, ceea ce poate duce la o oxidare a contactelor si a terminalelor electrice sau chiar la situatii scurtcircuit.

Protectii de interfata

Sistemul de protectie este interfata dintre sistem si reteaua electrica si joaca un rol esential in cazul unei probleme de retea sau de sistem. Intretinerea obisnuita consta in efectuarea de teste care certifica faptul ca, in anumite conditii simulate, acest instrument isi indeplineste functiile. Va recomandam, de asemenea, sa aveti o piesa de schimb disponibila in caz de defectiune, deoarece defectul celei montate va duce la oprirea totala a sistemului.

Cabluri electrice

Reprezinta sistemul nervos al centralei noastre, care permite energiei sa circule in oricare punct al sau, iar componentelor sa primeasca comenzile necesare functionarii sistemului. Se pot identifica diverse tipuri, de inalta, medie sau joasa tensiune. La acestea se adauga partea electronica. Pe langa verificarea obisnuita a pieselor mecanice si electrice, trebuie acordata o atentie deosebita masuratorilor cu echipamente adecvate, care ne permit sa identificam anomalii care pot compromite tranzitarea energiei, si implicit functionarea echipamentelor electronice. Si aici, in cazuri grave de defectiuni, mai ales in curent continuu, cauzate de deteriorarea izolatiilor, se pot produce incendii.

Concluzii

Asa cum am mai subliniat si anterior, va recomandam sa aveti la dispozitie un kit de piese de schimb, gata de utilizare rapida in cazul unei defectiuni, reducand pierderea de productie din cauza defectiunilor componentelor.
Evident, cazurile sunt nesfarsite si imprevizibile, cum este si raceala pe care incerci sa nu o iei, dar te cuprinde intotdeauna, insa cu precautiile corecte si interventiile punctuale si planificate ne putem asigura ca centrala noastra se imbolnaveste rar, economisind bani prin optimizarea pierderilor de productie, care dauneaza grav buzunarului sau contului bancar.

Leave a Comment